A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"

Правила запобігання гострих кишкових захворювань

Дата: 19.07.2024 08:27
Кількість переглядів: 12

 

Правила запобігання гострих кишкових захворювань

   З настанням літнього сезону, збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворювань населення на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння.

   Гострі кишкові інфекції а саме: сальмонельози, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А та інші, займають особливе місце серед інфекційних хвороб. Рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції серед дітей у 2-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому більшість випадків захворювань припадає на дітей раннього віку.

   Переважно гострі кишкові інфекції спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

   Основною причиною виникнення кишкових інфекцій – недотримання правил особистої гігієни, технології приготування, умов та термінів зберігання готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

   Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — підвищення температури тіла, головна біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі 

   Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

  1.  Дотримуватися правил особистої гігієни .

      2. Для пиття використовувати тільки кип'ячену воду, не пити воду з неперевірених джерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин, використовувати бутильовану воду ;

     3. Воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел.

     4. Молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково  кип'ятити обробляти  з метою підвищення їх безпеки .

   5. Овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом   (особливо у разі споживання їх у сирому вигляді ) .

   6. Не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів; суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування, не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти .

    7.  Всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою,  дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години ); при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

   8. Ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, після кожного відвідування вбиральні ,   при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки .

  9. Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки .

 10. Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо); добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу. Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);   мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі . 

  11.Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання .

  12. Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання . 

При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням - негайно звертайтеся  за медичною допомогою.

Профілактика та своєчасне звернення до лікаря - запорука вашого здоров’я!


 

   За  матеріалами  Центру громадського здоров’я МОЗ України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень