Правила запобігання гострих кишкових захворювань
Правила запобігання гострих кишкових захворювань
З настанням літнього сезону, збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворювань населення на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння.
Гострі кишкові інфекції а саме: сальмонельози, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А та інші, займають особливе місце серед інфекційних хвороб. Рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції серед дітей у 2-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому більшість випадків захворювань припадає на дітей раннього віку.
Переважно гострі кишкові інфекції спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Основною причиною виникнення кишкових інфекцій – недотримання правил особистої гігієни, технології приготування, умов та термінів зберігання готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — підвищення температури тіла, головна біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі
Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:
-
Дотримуватися правил особистої гігієни .
2. Для пиття використовувати тільки кип'ячену воду, не пити воду з неперевірених джерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин, використовувати бутильовану воду ;
3. Воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел.
4. Молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити обробляти з метою підвищення їх безпеки .
5. Овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом (особливо у разі споживання їх у сирому вигляді ) .
6. Не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів; суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування, не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти .
7. Всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години ); при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
8. Ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, після кожного відвідування вбиральні , при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки .
9. Регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки .
10. Окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо); добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу. Для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо); мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі .
11.Не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання .
12. Уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання .
При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням - негайно звертайтеся за медичною допомогою.
Профілактика та своєчасне звернення до лікаря - запорука вашого здоров’я!
За матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України