A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Алергія на тополиний пух: симптоми і лікування

Дата: 23.05.2023 15:44
Кількість переглядів: 175

 

Тополиний пух, спека, червень і сезонна алергія, на жаль, у свідомості хворих міцно пов'язані між собою. Усі, хто страждає від алергії у червні, упевнені, що всі симптоми через тополиний пух, якого в цей період дуже багато.

Виділяють три сезони цвітіння:

  • Перший — з березня по травень. Спочатку в Україні порошать дерева і чагарники: береза, вільха, ліщина і дуб.
  • Другий — з червня по липень. На зміну букоцвіті приходять лугові і злакові трави: тимофіївка і колоскові.
  • Третій — з серпня по жовтень. В кінці літа починається цвітіння бур'янів. Головний представник — амброзія, а також полин, лобода, циклахена і соняшник.

Симтоми сезонної алергії: 

 

  • Очі: сльозотеча, почервоніння очей, відчуття піщинок, болісна реакція на яскраве світло, хворобливість, припухлість повік.
  • Ніс: закладеність, свербіж, нежить, часте чхання без відчуття застуди.
  • Горло: першіння, утруднення дихання, задишка.
  • Шкіра: свербіж, набряклість, кропив'янка.

 

Звідки виникає алергія на тополиний пух, коли починається

Ви здивуєтеся, але тополиний пух — це не алерген. Поява симптомів алергії на тополиний пух пов'язані з сезонним захворюванням, яке носить назву поліноз. Це алергічна реакція на пилок зростаючих рослин.

Фактично, тополиний пух не є подразником, але на ньому осідає пилок. Коли вітер носить по повітрю пух тополі, в дихальні шляхи алергіків потрапляють дрібні частинки алергена і, як наслідок, виявляються симптоми. При цьому, тополиний пух може бути подразником і для тих, хто не страждає від полінозу. Коли тополиний пух потрапляє в очі або в дихальні шляхи, він неодмінно подразнює слизову.Алергія починається під час активно літаючого пуху. Цей період починається в середині травня, а закінчується ближче до липня.

Профілактика алергії на тополиний пух

Сезонна алергія настільки підступна, що позбутися її дуже важко, тож краще запобігти. Для профілактики алергії на тополиний пух варто обрати ті методи, які найбільш дієві для вас, а це ви зрозумієте лише шляхом власного досвіду. Ось кілька порад:

  • Очищуйте повітря вдома. Це може бути кондиціонер з фільтром, зволожувач повітря з відповідною функцією, соляна лампа, іони солі якої очищують повітря.
  • Приберіть зі свого раціону ті продукти, які підсилюють алергічну реакцію. Приміром, пліснявий сир, копченості, тунець, лосось, свиняча вирізка, яловиче філе, курячі грудки, соя, арахіс, домашня м'ясна консервація, консервована черешня, суниця і смородина тощо.
  • Дотримуйтеся гігієни. Після того, як ви прийшли з вулиці, йдіть в душ, переодягайтеся, періть одяг, прасуйте. І не сушіть одяг на вулиці, адже так може осідати пилок.
  • Сауна чи лазня сприяють виведенню алергенів, то можете раз на тиждень їх відвідувати з профілактичною метою.

Головний метод профілактики алергії – зміцнення імунітету.

  • Не користуйтеся тональними кремами, адже так до шкіри прилипає пил та пух. Не користуйтеся тушшю для вій та бальзамом для губ. І загалом усе, до чого може налипнути пух, – під забороною.
  • Захищайте слизові: носіть окуляри (для захисту очей) та маску (для захисту носа). На період сезонної алергії варто відмовитися від контактних лінз.
  • У період з 11:00 до 18:00 у повітрі найвища концентрація пуху та пилку, тож найбажаніше у цей час залишатися вдома. Особливо це стосується сухої, сонячної та вітряної погоди.
  • Подбайте про дім: вологе прибирання та провітрювання. І ще позбудьтеся усіх пилозбірників. Ще варто закрити вікна москітною сіткою або вологою марлею, щоб пух не потрапляв всередину дому.

Лікування алергії на тополиний пух

 

 

Якщо у вас є один або кілька симптомів, які тривають досить довго і не покращення немає, то зверніться до свого лікаря. Він допоможе вам визначити, на що саме у вас така реакція.

Пам'ятайте, що самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я, тож обов'язково зверніться до лікаря. Нехай спеціаліст визначить, який саме препарат вам краще за все приймати.

Використані матеріалами громадського центру  здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень