A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Профілактика захворювань щитовидної залози

Дата: 23.05.2023 15:42
Кількість переглядів: 1

 

Щорічно 25 травня у всіх країнах відзначається Всесвітній день щитовидної залози. Його мета — підвищення рівня обізнаності людей про можливі захворювання цього органу, методи їх раннього  виявлення, сучасне лікування і профілактику. Адже згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, серед ендокринних порушень, хвороби щитовидної залози займають друге місце після цукрового діабету.

 

    Щитовидна залоза – головний орган ендокринної системи — його не даремно називають щитом людського організму — він контролює діяльність практично всіх органів і систем. Саме завдяки йому виробляються   йодовмісні гормони. Проблеми зі щитовидною залозою є у кожної третьої людини. Різка втрата ваги, хронічна втома, нервозність, підвищене серцебиття  — це перші тривожні симптоми. Дивуючись наростаючому погіршенню самопочуття і «приміряючи» на себе то один, то інший діагноз, ми  часто навіть не уявляємо собі, що винуватиця цих бід — щитовидна залоза, в якій відбулися певні зміни.

Більшість захворювань цього важливого органу вважаються виліковними. А захворювання, викликані дефіцитом йоду, можна попередити. Попередити їх досить просто –  потрібно лише забезпечити людині щоденне надходження в організм необхідної кількості йоду: дітям до року достатньо 50 мкг на добу,  дітям від 2 до 6 років – 90 мкг, дітям від 7 до 12 років – 120 мкг на добу,  молодим людям від 12 років і старшим – 150 мкг,  вагітним і мамам-годувальницям – 200 мкг на добу, літнім людям – 100 мкг.

Підтримати здоров’я щитовидної залози можливо і самостійно – слідкуйте за надмірною вагою, виключить з раціону продукти, що містять багато консервантів. Регулярно вживайте продукти харчування, які містять велику кількість йоду, зокрема: морську рибу (близько 70 мкг йоду); печінку тріски  (до 800 мкг); риб’ячий жир (до 770 мг); морепродукти, зернові, молоко, яйця, олію, яловичину, овочі (баклажани, ріпчасту й зелену цибулю, часник, салат, щавель, спаржу, шпинат, редис, буряки, картоплю, моркву, томати), фрукти (апельсини, лимони, банани, дині, виноград, ананаси, полуниці, яблука, хурму). Не слід забувати і про йодовану сіль.

Але визначити чи потрібно вам додатково приймати препарати йодиду калію може вирішити тільки лікар після обстеження. Відвідувати ендокринолога фахівці рекомендують раз на три роки. Тим у кого є порушенням в роботі цього органу — частіше. Такий підхід дозволяє своєчасно виявляти захворювання щитовидної залози.

Ну а насамперед  — менше нервуйте, більше відпочивайте, і ведіть здоровий спосіб життя.

Будьте здорові та вчасно звертайтеся за медичною допомогою до фахівців!

 

 За матеріалами громадського центру  здоров’я .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень