A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Кракен  –   новий штам COVID-19

Дата: 26.01.2023 15:31
Кількість переглядів: 0

Кракен  –   новий штам COVID-19

 

      Нещодавно американський CDC заявив про появу на території США нового штаму ковіду, який отримав офіційну назву XBB1.5, та неофіційну – Кракен.

Штам Кракен є наслідком злиття двох різновидів штаму Омікрон. Цей варіант дуже заразний через надзвичайно високу активність зв'язування вірусу з клітинами людини (аналогія з міфічним Кракеном, який щупальцями обплутує свою жертву).

ВООЗ офіційно визнала його заразнішим за Омікрон.

Симптоми будуть ті ж, що і при Омікроні : підвищення температури, загальна слабкість, головний і м'язовий біль, нежить і чхання, кашель, першіння в горлі. В окремих випадках може погіршитися апетит та виникнути діарея.

Цікаво, що Кракен навчився обходити імунітет після раніше перенесеного ковіду, тому захист від Кракена мають лише вакциновані, за наявності мінімум однієї бустерної дози (якщо вакцинувалися першими двома дозами понад 5 місяців тому).

Штам Кракен вже зафіксований в Україні.  Можливо, самої хвороби уникнути не вдасться, однак можна уникнути важкого перебігу та фатальних наслідків. Зазначимо, що як і у випадку з іншими штамами, Кракен найбільш небезпечний для основних груп ризику – дітей, людей похилого віку та людей з хронічними захворюваннями.

Лікарі вкотре наголошують на важливості вакцинації та зазначають, що вона діятиме і на новий штам. 

В  КНП « Котелевський ЦПМСД»  наявні вакцина Пфайзер та Коронавак, якими вакцинують усіх бажаючих. Закликаємо не відмовлятися від щеплень прислу-ховуватися до думки фахівців, отримати повну інформацію від лікаря щодо  вакцинації . Щеплення проводиться безкоштовно . Перед кожним щепленням проводиться лікарський огляд та вимірювання температури.Вакцина, яка використовується для щеплень в Україні – сертифікована, пройшла контроль якості та доставлена в лікувально–профілактичні установи із дотриманням “холодового ланцюга”.

Пам'ятайте!

Відмовившись від проведення вакцинації , Ви наражаєтеся на високий ризик захворювання тяжкими інфекційними хворобами, що на сьогодні можна попередити своєчасним щепленням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень