До вашої уваги публікуємо поради щодо здорового способу життя від «Діємо для здоров’я»!
Наш заклад приймає участь в українсько - швейцарському проєкті «Діємо для здоров’я», який направлений на удосконалення заходів з профілактики та контролю неінфекційних захворювань, покращення здоров’я мешканців громади. В рамках проєкту проведені навчання медичного персоналу (3 лікарі та 2 медичні сестри) з видачою сертифікатів з питань профілактики, своєчасного виявлення і лікування неінфекційних захворювань.
До вашої уваги публікуємо поради щодо здорового способу життя від «Діємо для здоров’я».
5 кроків, що допоможуть кинути курити:
Сформуйте та запишіть причину, чому ви хочете кинути курити.
Наприклад:
Це небезпечно. Щороку понад 8 мільйонів людей помирають від хвороб, спричинених курінням.
Це дорого. Якщо курити пачку сигарет щодня, за рік я витрачу майже 30 000 грн. І ціни на тютюн лише зростають. Тож, відмова від куріння дозволить мені заощадити кошти на більш корисні речі.
Створіть чіткий план відмови від куріння та встановіть конкретну дату.
Заручіться підтримкою родичів та друзів, обговоріть з ними свій план.
Додайте до свого життя фізичну активність та включіть до раціону більше корисних продуктів.
Уникайте речей, які асоціюються у вас з курінням.
Скільки солі потрібно вживати?
дорослим: до 5 г (трохи менше чайної ложки) солі на день;
дітям: від 2-15 років — що менше, то краще (від 2 до 4 г/день, пропорційно до дорослішання дитини).
Майже у будь-якому продукті, котрий ми вживаємо, є сіль. У натуральному чи доданому вигляді.
То як вживати менше солі?
Додавайте менше солі до страв, які готуєте вдома. Аби поліпшити смак використовуйте суміші спецій без солі, свіжу чи заморожену зелень, лимон та часник.
Перевіряйте етикетки продуктів: деякі виробники вказують саме натрій. Проте не варто плутати вміст натрію та солі: 1 г натрію = 2,5 г солі.
Обмежте вживання соусів з магазину та напівфабрикатів (локшина, котлети, голубці, пельмені).
Їжте менше піци, сендвічів, м’ясних ковбас, консерованих продуктів із високим вмістом солі, картопляних чипсів, сухариків. Вони містять чимало солі.
Спробуйте поступово впроваджувати здорові звички у харчуванні. Особливо, якщо готуєте для дітей.
Адже формуючи звичку споживати менше солі у дітей, ви дбаєте про їхнє здоров'я у дорослому віці.
Чи звертаєте ви зазвичай увагу, скільки солі їсте?
Як знання глікемічного індексу продуктів допомагає підтримувати здорову вагу?
Глікемічний індекс — це рейтингова система для продуктів, що містять вуглеводи. Він показує, наскільки швидко кожен продукт засвоюється організмом та підвищує рівень цукру в крові.
Чим це може бути корисно?
Продукти з низьким ГІ повільно вивільняють глюкозу, яка потрапляє в кров. Це допомагає довше бути ситими та контролювати апетит.
Наприклад, відчуття ситості після вживання вівсяної каші буде набагато довшим, ніж після зʼїденого тістечка. Продукти з низьким глікемічним індексом допомагають уникати зайвих перекусів та підтримувати здорову вагу.
Продукти з високим ГІ:
цукор та солодощі, солодкі напої, білий хліб, картопля, білий рис, здобні булочки, фініки.
Продукти з низьким і середнім ГІ:
деякі фрукти та овочі, зернобобові (горох, квасоля, боби, сочевиця, нут і маш), булгур, гречка, кіноа та цільнозернові продукти, такі як вівсяна каша.
Не всі продукти з високим ГІ є некорисними і не всі з низьким — корисні.
Наприклад, кавун та корнеплоди мають високий ГІ, але є корисними для здоров'я. Їх варто вживати в помірній кількості.
Діємо для здоровʼя! | Підписатися
Діємо для здоровʼя! | Підписатися
Підтримайте близьку людину в цій нелегкій справі — надішліть ці поради та запропонуйте свою підтримку
Діємо для здоровʼя! | Підписатися