A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Профілактика інсульту

Дата: 27.10.2023 13:32
Кількість переглядів: 8

Профілактика інсульту

       Інсульт – захворювання 21 століття. І, якщо раніше вважалося, що йому схильні лише люди похилого віку, але сьогоднішня статистика переконує у протилежному. За 9 місяців 2023 року по Котелевській громаді зареєстровано   28 нових випадків інсульту (особи віком від 45- 92 років )  , в тому числі 8 осіб померло . Із них  90 % – це ішемічний інсульт, а 10% – геморагічний. Неправильний або малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, стресові ситуації, нестача сну та відпочинку, надмірне вживання алкоголю, куріння стають основними причинами захворювання.

Розвиток інсульту можуть супроводжувати симптоми, що виникають раптово.Запам’ятати їх можна  за абревіатурою МОЗОК-Час.

М (Мовлення) - попросіть людину повторити за вами просте речення та виконати просту команду. При інсульті вимова буде нерозбірливою, плутаною або людина не буде розуміти команду, яку ви попросили її виконати.

О (Обличчя) - коли одна сторона обличчя зазнає візуальних змін (наприклад, обвисає). Попросіть людину посміхнутися. Якщо у неї інсульт, вона не зможецього зробити або посмішка буде несиметричною.

З (Запаморочення) - поява скарги на раптове головокружіння, хиткість ходи, втрату рівноваги, координації рухів у руці або нозі. 

О (Очі) - у людини раптово порушився зір одним або двома очима, наприклад, зʼявилось двоїння при погляді на предмети.

К (Кінцівки) - слабкість або оніміння, неможливість підняти і утримувати обидві руки або обидві ноги одночасно, кінцівки з однієї сторони стають слабкішими, можуть падати, як пліть.

Якщо у вас раптово з’явився один із вище перерахованих симптомів, необхідно негайно телефонувати 103. Самі пацієнти рідко усвідомлюють проблему, у багатьох випадках звертаються за допомогою члени їх сім’ї або інші свідки події.

Для  профілактики інсульту у осіб, що не хворіли на нього раніше потрібно:

1.Контролювати АТ. Приймати гіпотензивні препарати за призначенням лікаря. Артеріальний тиск не повинен перевищувати 140/90 мм.рт.ст. у осіб без високого ризику серцево-судинних захворювань. У людей з серцево-судинними захворюваннями або хворих на цукровий діабет цифри АТ мають бути ще нижчими.

2.Дотримуватись дієти із зниженим вмістом холестерину та насичених жирних кислот, споживати рибу принаймні два рази на тиждень та 300–400 г/день фруктів і овочів.

3.Займатися фізичною активністю помірної (швидка хода, плавання, їзда на велосипеді) інтенсивності не менше 150 хвилин на тиждень чи високої інтенсивності (біг) не менше 75 хвилин на тиждень.

4.Зменшити вживання солі до 5 г/добу.

5.Обмежити вживання алкоголю до помірного (< 10–20 г чистого алкоголю /добу для жінок та < 20–30 г чистого алкоголю /добу для чоловіків).

6.Якщо Ви старше 65 років щорічно проходьте електрокардіографію для виявлення порушень серцевого ритму, що може сприяти виникненню ішемічного інсульту.

7.Якщо Ваш індекс маси тіла більше за 25 кг/м2, потурбуйтесь про зниження ваги, оскільки надмірна вага – фактор ризику інсульту. Надлишкова вага визначається за допомогою розрахунку так званого ІМТ (індекс маси тіла).

Потрібно розділити вагу в кілограмах на квадрат зросту в метрах.
ІМТ= вага(кг):[зріст(м)]2
Інтерпретація показника ІМТ:
•20-25 нормальна вага тіла, ризик для здоров’я відсутній;
•25-30 — надмірна маса тіла, ризик для здоров’я підвищений;
• 30-35 — ожиріння — ризик для здоров’я високий;
• 35 і більше — різко виражене ожиріння, ризик для здоров’я дуже високий.
Якщо окружність талії перевищує 102 см. у чоловіків і 88 см. у жінок то зниження ваги теж є необхідним.

8. Контролюйте рівень холестерину, ліпопротеїнів (сполуки холестерину з білками) та тригліцеридів у крові, оскільки порушення рівня ліпідів крові сприяє розвитку атеросклерозу судин. Рівень загального холестерину у осіб без високого ризику серцево-судинних захворювань має бути менше 5 ммоль/л, а ліпопротеїнів низької щільності меше 3 ммоль/л. У людей з високим ризиком серцево-судинних захворювань ( цукровий діабет і т. д.) дані показники мають бути ще нижчими.

9.Відмовтесь від паління.

10.Якщо Ви старше 45 років щорічно визначайте рівень глюкози крові.

 

       Знаючи про профілактичні заходи та виконуючи їх, ви знижуєте ризик захворювання на інсульт у рази. Подбайте про себе і будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень