A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Програма «Доступні ліки»  

Дата: 24.01.2023 12:11
Кількість переглядів: 1

Програма «Доступні ліки»  

 

Державна програма «Доступні ліки» продовжує діяти в період воєнного стану.

Наразі за програмою «Доступні ліки» можна отримати препарати від серцево – судинних хвороб, цукрового діабету ІІ типу, нецукрового діабету, хвороби Паркінсона,  епілепсії, ліки для профілактики інсультів та інфарктів, хвороб нижніх  дихальних шляхів, від розладів психіки та поведінки, інсуліни.

Програма реімбурсації «Доступні ліки» не має територіальних обмежень всередині країни, тож пацієнти можуть отримувати свої препарати там, де їм зручно.

«Доступні ліки» - урядова програма, що забезпечує повну або часткову оплату вартості деяких лікарських засобів з бюджетних коштів.

За умовами програми безплатно чи з доплатою можна отримати лише монопрепарати- ліки, що містять одну діючу речовину.

Рецепт на препарати для лікування серцево – судинних хвороб, бронхіальної астми, хронічних обструктивних хвороб легень, цукрового діабету ІІ типу, профілактики інсультів та інфарктів виписує сімейний лікар.

Необхідно відмітити, що для виписки рецептів за Програмою «Доступні ліки» в умовах воєнного стану декларація необов’язкова.

Лікарями КНП «Котелевський ЦПМСД» всього за 2022 рік  виписано 4383 електронних рецептів на лікарські засоби по Урядовій програмі «Доступні ліки», в тому числі для лікування :

- серцево-судинних захворювань– 2543, що становить 58 % від загальної кількості виписаних рецептів

- цукровий діабет ІІ типу - 1337 / 30,5 %

- профілактика інфарктів та інсультів – 381/8,7% 

- хронічні хвороби нижніх дихальних шляхів – 87 / 2,0 %

- епілепсія  - 1 / 0,02 % .

Для лікування розладів психіки та поведінки необхідно звернутися до психіатра, епілепсії – до психіатра або невролога. Першу схему лікування інсуліном та лікування нецукрового діабету прописує ендокринолог.

    У відповідності Постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 року № 1464 «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році» програма «Доступні ліки» розшириться трьома напрямками:

  1. Забезпечення лікування осіб у  посттрансплантаційому періоді з лютого до 31.12.2023 року (з дати початку дії затвердженого МОЗ Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації)
  2. Лікування в амбулаторних умовах паліативних хворих, що потребують знеболення з  серпня до 31.12.2023 року (з дати початку дії затвердженого МОЗ Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації)
  3. Забезпечення медичними виробами -  тест–смужки для вимірювання в амбулаторних умовах рівня цукру в крові пацієнтам  з цукровим діабетом І типу  з серпня до 31.12.2023 року  (з дати початку дії затвердженого МОЗ Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації).

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень