A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Правила запобігання гострим кишковим інфекціям

Дата: 23.06.2023 11:33
Кількість переглядів: 0

Правила запобігання гострим кишковим інфекціям

 

З настанням літнього сезону, збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворювань населення на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння.

 

Гострі кишкові інфекції (ГКІ), а саме: сальмонельози, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А та інші, займають особливе місце серед інфекційних хвороб. Рівень захворюваності на ГКІ серед дітей у 2-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому більшість випадків захворювань припадає на дітей раннього віку.

 

Переважно гострі кишкові інфекції спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

 

Основною причиною виникнення кишкових інфекцій – недотримання правил особистої гігієни, технології приготування, умов та термінів зберігання готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

 

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах не займайтеся самолікуванням - негайно звертайтеся до лікаря!

 

Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:

• для пиття використовувати тільки кип'ячену воду; не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;

• воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;

• молоко (як сире, так і пастеризоване фляжне) обов'язково кип'ятити;

• овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;

• не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;

• суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;

• всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;

• ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

 

Отже профілактика та своєчасне звернення до лікаря - запорука вашого здоров’я!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень