A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Бронхіальна астма!

Дата: 30.05.2023 11:27
Кількість переглядів: 1

 зазвичай характеризується хронічним запаленням дихальних шляхів і визначається наявністю наступних симптомів: свистячого дихання, задишки, відчуття стискання в грудній клітці та кашлю.

У значної кількості таких хворих є алергія на ті чи інші речовини, що може стати причиною розвитку бронхіальної астми. Алергія – це реакція імунної системи організму на алерген, що призводить до різноманітних порушень в організмі: запалення, спазму бронхів, шоку та інших змін.

Найголовнішою причиною, через яку виникають астматичні напади у дітей, є властивість бронхів надто різко реагувати на різноманітні подразники, особливо алергенного походження. Найбільш частою формою астми у дітей є атопічна астма, яка безпосередньо пов’язана з  розвитком алергії у дітей при неправильному харчуванні, особливо, в перші роки життя. Тому профілактичні заходи астми (і алергії) у дітей включають:

  • грудне вигодовування новонароджених і дітей першого року життя (грудне молоко сприятливо впливає на розвиток імунної системи організму і сприяє формуванню нормальної мікрофлори кишківника);
  • своєчасне та правильне введення допоміжного харчування також є заходом профілактики астми і алергії (сучасні рекомендації передбачають введення допоміжного харчування не раніше ніж на 6 місяці першого року життя; при цьому забороняється давати дітям такі високоалергенні продукти як бджолиний мед, шоколад, курячі яйця, горіхи та цитрусові);
  • забезпечення сприятливих умов життя дитини – це теж важливий метод профілактики астми і алергії;
  • діти, що контактують з тютюновим димом або дратівливими хімічними речовинами, набагато частіше страждають на алергію і частіше хворіють на бронхіальну астму;
  • профілактика хронічних захворювань дихальних органів у дітей полягає в своєчасному виявленні та правильному лікуванні бронхіту, синуситів, тонзиліту, аденоїдів.

Фактори ризику поширення алергії і астми:

  • домашні, побутові та харчові алергени, пилкові (рослині) алергени, плісняві та дріжджові грибки;
  • куріння (активне і пасивне), особливо в дитячому віці і під час вагітності;
  • неконтрольований прийом медикаментів зокрема антибіотиків, гормональних контрацептивів, вплив хімічних речовин;
  • стреси і несприятливі фактори навколишнього середовища.

Для попередження виникнення алергічних захворювань:

  • регулярно прибирайте і провітрюйте своє помешкання, щоб уникнути впливу домашніх алергенів;
  • використовуйте засоби індивідуального захисту, щоб уникнути впливу алергенів;
  • відмовтеся від тютюнопаління;
  • при перших проявах алергії зверніться до лікаря.

Звичайно, краще бути здоровим і не хворіти. Але якщо вже так сталося, пам’ятайте, що своєчасна діагностика й терапія астми та алергії допоможуть контролювати їхній перебіг і жити повноцінним життям. 

Використовуйте план дій при астмі, розроблений для вас лікарем. Такий план — проста, але важлива частина контролю над астмою: він допомагає відстежувати, які ліки приймати, коли та в яких дозах.

Пам’ятайте, що причиною нападу бронхіальної астми може стати й лікарський засіб. Ніколи не займайтеся самолікуванням і перед прийманням будь-яких препаратів радьтеся з лікарем.

Бережіть здоров’я, звертайтеся за  медичною допомогою до фахівців!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень