A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Поліомієліт

Дата: 22.03.2023 11:10
Кількість переглядів: 0

     Всі діти віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали потрібні щеплення від поліомієліту вчасно або отримали їх із   порушенням  Національного календаря профілактичних щеплень, будуть вакциновані інактивованою поліовакциною (ІПВ).

Батькам дітей від 6 місяців до 6 років, які пропустили одне або обидва щеплення, рекомендовано звернутись до педіатра чи сімейного лікаря, аби отримати свій захист від поліомієліту. Детальніше про вакцини — на сайті МОЗ.

     В Україні вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у державних медичних  закладах безоплатно. Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні .

     Відповідно до плану, передбачається вакцинація від поліомієліту нещеплених дітей до 6 років. Національним планом передбачена низка першочергових активностей, у тому числі затвердження регіональних координаційних механізмів із реагування на спалах поліомієліту, посилення системи епідеміологічного нагляду та моніторингу навколишнього середовища, проведення форсованої планової імунізації дітей від 6 місяців до 6 років вакциною ІПВ, проведення турів додаткової імунізації дітей вакциною ОПВ до 6 років тощо.

Довідково

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, яке спричинює поліовірус. Перебіг

 хвороби характеризується ураженням ЦНС, з виникненням парезів і паралічів, іноді може закінчуватися смертю хворого.

Вірус поліомієліту поширюється від людини до людини через фекалії та слину, особливо через заражену їжу та воду. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років.

Поліомієліт невиліковний, але його поширенню можна запобігти шляхом вакцинації. Вакцину від поліомієліту вводять кілька разів, і вона захищає людину впродовж усього її життя. Перші клінічні ознаки захворювання виникають через сім-чотирнадцять днів після того, як вірус потрапив в організм людини. Таким чином, інкубаційний період поліомієліту триває від одного до двох тижнів.

На сьогоднішній день не існує спеціального противірусного лікування даного захворювання.

Протікати захворювання може як в дуже легкій формі, так і у вкрай важкій. Першими симптомами поліомієліту є сильне підвищення температури тіла, головний біль, нежить, фарингіти. Можливі шлунково-кишкові розлади. Після короткого періоду поліпшення стану (2-4 дні) з’являється друга хвиля гарячки, загальне самопочуття різко погіршується. Через кілька днів у хворого раптово розвивається параліч. Найчастіше хвороба вражає ноги, рідше настає параліч м’язів тулуба і голови. У важких випадках – параліч дихальних м’язів і діафрагми, що призводить до порушення дихання і кровообігу.

Відновлення функцій м’язів може тривати кілька місяців або років. Але в багатьох випадках повністю одужати від поліомієліту неможливо. Близько 5% хворих помирають, в основному, від порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури. У одного з 200 хворих розвиваються такі деформації хребта і кінцівок, які залишають людину інвалідом на все життя. Інші небезпечні ускладнення поліомієліту – пневмонія, ателектази легенів, інтерстиціальний міокардит, гостре розширення шлунка, важкі шлунково кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.

        Захворіти на поліомієліт може кожна людина. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років.

       Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей вакцинують від поліомієліту у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 і 14 років. Зробити щеплення можна в державних поліклініках безоплатно. Вакцини якісні, тобто зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання в Україні

 

.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень