A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Стрес та грудне вигодовування: міфи і факти

Дата: 03.08.2023 09:55
Кількість переглядів: 3

Через повномасштабну російську агресію українці вже тривалий час перебувають у стані стресу, зокрема й годуючі мами. Дослідженнями доведені переваги та користь грудного вигодовування, і в умовах війни – це найкращий варіант здорового збалансованого харчування для дитини. Однак тема впливу стресу на грудне молоко оповита стереотипами та міфами, що може негативно вплинути на бажання годувати груддю або неправильно розуміти процес. Спростовуємо основні з них.

МІФ: Стрес повністю блокує вироблення молоко

ФАКТ: Стрес не перешкоджає виробленню молока. Матері, які переживають стрес, можуть частіше спати, хворіти та збільшувати споживання кофеїну. Будь-який із цих факторів може призвести до того, що малюк не буде отримувати молоко так часто, як він того потребує. Відповідно, це зменшує кількість молока у матері.

МІФ: Кількість молока зменшується через стрес

ФАКТ: Стрес може уповільнити виділення молока. За вироблення молока в жіночому організмі відповідає гормон пролактин. В свою чергу, за виділення пролактину – окситоцин (гормон, який стимулює виштовхування молока назовні). При підвищеному стресі організм виробляє адреналін, який блокує окситоцинові рефлекси, що може сповільнювати потік молока. Тому, коли матуся переживає стрес, молоко гірше витікає.

МІФ: Дитина метушлива під час годування груддю, бо відсутнє молоко

ФАКТ: Гормони кортизол і адреналін, які виробляє материнський організм під час стресу, потрапляють у молоко. Тому діти починають неспокійно поводитися. Дитина відчуває, що раніше молочко текло легко, а зараз доводиться докладати чимало зусиль, щоб добути їжу. Через це малюк нервує й сердиться. Немовлята також дуже співзвучні тому, дитина може повністю відчути, коли ви сумні, напружені чи тривожні.

МІФ: Грудне вигодовування лише підвищує рівень стресу в матері

ФАКТ: Навпаки, саме завдяки протизапальній дії та зниженню рівня кортизолу грудне вигодовування може допомогти зменшити тривогу та покращити настрій як матері, так і дитини.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень