A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Європейський тиждень тестування на ВІЛ

Дата: 19.05.2020 16:58
Кількість переглядів: 2

Тестування на ВІЛ = турбота про себе та близьких

 

Здоров’я людини – це найвища цінність, яка в нас є. Пандемія COVID19 нагадала нам, як важливо вміти захищати себе від інфекцій та вірусів. Хоча наша увага зараз прикута до новин, пов’язаних з новітнім вірусом, давно відомі захворювання не сплять та не збавляють обертів.

 

15 травня розпочався Європейський тиждень тестування, покликаний привернути увагу людей до поширення ВІЛ-інфекції, гепатиту та захворювань, що передаються статевим шляхом. Разом з Полтавським обласним благодійним фондом «Громадське здоров’я»  ми розказуємо про те, чому важливо регулярно проходити тестування та знати свій статус.

 

Міфи про ВІЛ не лікують

 

В уяві багатьох людей ВІЛ/СНІД все ще залишається захворюванням окремих категорій населення, а образ носія ВІЛ-інфекції найчастіше пов’язаний зі споживачами ін’єкційних наркотиків. Одначе статистика і факти руйнують цей стереотип: наразі основним шляхом передачі вірусу імунодефіциту є зовсім не «голка», а звичайний незахищений сексуальний контакт. Сьогодні ВІЛ, як і будь-який вірус чи інфекція, не розрізняє багатих та бідних, молодих та старших, він може вразити всіх.

 

Україна – одна з лідерів країн Європейського регіону за темпами розповсюдження ВІЛ. Лише за офіційною статистикою щомісяця у країні виявляють до 1500 нових випадків інфікування. За даним Центру громадського здоров’я МОЗ України, епідемія ВІЛ-інфекції в Україні на сучасному етапі характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку зі зростанням частки вікової групи старше 50 років серед нових випадків захворювання.

 

Нерідко про свій позитивний статус люди дізнаються випадково і лише тоді, коли з’являються клінічні симптоми – ураження легень, пневмонія, туберкульоз. Людина відчуває, що організм просто «розвалюється», нарешті звертається по медичну допомогу, і після довгих пошуків з’ясовується, що її роками ослаблював ВІЛ. Виявлення ВІЛ на ранніх стадіях допомогло б таким пацієнтам зберегти своє життя та здоров’я на довгі роки.

 

За словами Катерини Михайлової, лікаря-епідеміолога, регіональної координаторки  проекту HealthLink у Полтавські області, вчасне виявлення ВІЛ через тестування може допомогти зупинити епідемію:

 

  • Міф про «вибірковість» ВІЛ породжує небажання тестуватися та не дає нам покінчити з цією хворобою. На сьогоднішній день в Україні є тести, доступне безкоштовне лікування, здатне знизити вірусне навантаження практично до рівня здорової людини, налагоджені механізми підтримки та супроводу людей, що живуть з ВІЛ. Ми повинні навчитися бути відповідальними за своє здоровя, ставитися до ВІЛ, як до будь-якої іншої хвороби та не боятися тестування.

 

Не COVIDом єдиним

 

У розпал боротьби з пандемією COVID-19, БФ «Громадське Здоров’я» продовжує підтримувати програму тестування на ВІЛ на Полтавщині.

 

«На сьогоднішній день, ми співпрацюємо з сімома медичними закладами області, забезпечуємо лікарів швидкими тестами та допомагаємо людям з ВІЛ ставати на лікування», наголошує Катерина Михайлова. За період карантину зусиллями «Громадського здоров’я» та лікарів вдалося протестувати 218 людей та виявити три нових випадків інфікування. Окрім того, cпівробітники фонду допомагають людям, що живуть з ВІЛ порозумітися з близькими, справитися зі стресом та надають психологічну допомогу.

 

Великою проблемою на шляху подолання ВІЛ/СНІДУ є небажання ВІЛ-позитивних людей відкриватися своїм сексуальним партнерам та надавати медичним і соціальним працівникам відомості про тих, кому вони могли передати інфекцію в минулому. Звичайно,  це дуже непросте рішення. Але життя людини важливіше відчуття сорому чи дискомфорту, тому ми намагаємося все ж допомагати знаходити контакти. Як правило, в них теж виявляється позитивний ВІЛ-статус.

 

Де пройти тест на ВІЛ

 

Щоб пройти тест на ВІЛ просто зверніться до свого сімейного лікаря.

 

 

Про проект HealthLink

 

Проект HealthLink: “Прискорення зусиль з протидії ВІЛ/СНІДу в Україні” впроваджується у 12 регіонах України з жовтня 2017 року. Проект HealthLink дає можливість швидко і безпечно пройти тест на ВІЛ і розпочати лікування. HealthLink впроваджується Мережею ЛЖВ та Альянсом громадського здоров’я за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень