A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

ПРОДОВЖИМО РОЗМОВУ ПРО ДІАБЕТ

Дата: 24.06.2022 13:48
Кількість переглядів: 8

ЯКІ Є УСКЛАДНЕННЯ ДІАБЕТУ?

 

Якщо лікування діабету здійснюють неналежним чином, аномально високий рівень глюкози в крові може становити загрозу для життя, якщо він спричиняє такі стани, як діабетичний кетоацидоз або гіперосмолярна гіперглікемічна кома. Аномально низький рівень глюкози в крові може виникнути, коли люди з діабетом приймають інсулін або пероральні гіпоглікемічні засоби, що може призвести до судом або втрати свідомості. Це може статися після пропуску прийому їжі або після фізичного навантаження, а також за надто високого дозування протидіабетичних препаратів.

Згодом діабет може призвести до ускладнень у багатьох органах і підвищити ризик передчасної смерті. Можливі ускладнення - це інфаркт, інсульт, ниркова недостатність, ампутація ніг, втрату зору та пошкодження нервів. У дорослих з діабетом захворюваність на ССЗ у два-три рази вища, ніж у дорослих без діабету. Здебільшого термінальна стадія ниркової хвороби зумовлена діабетом, гіпертензією або їхнім поєднанням. Діабет також підвищує ризик ампутації нижніх кінцівок через інфіковані, незагоєні виразки стопи.

 

ЯКІ Є ОСНОВНІ ТИПИ ІНСУЛІНУ?

 

Розчинний інсулін при підшкірному введенні діє через 30-60 хвилин, а тривалість дії складає до восьми годин. Розчинний інсулін, який вводять внутрішньовенно, призначений лише для термінового лікування та має дуже короткий період напіврозпаду - лише близько п’яти хвилин, а його дія зникає протягом 30 хвилин. При підшкірному введенні інсуліни проміжної дії починають діяти протягом 1 -2 годин і зберігають свою дію протягом 16-24 годин. Їх можна використовувати один раз або двічі на день. Інсуліни тривалої дії починають діяти приблизно через чотири години після підшкірної ін’єкції, а тривалість дії сягає 36 годин.

ЩО МОЖНА ЗРОБИТИ, ЩОБ ЗАПОБІГТИ ДІАБЕТУ?

 

Виходячи з сучасних знань, діабету 1- го типу неможливо запобігти. Існують ефективні підходи для профілактики діабету 2-го типу, а також щоб запобігти ускладненням і передчасній смерті, які можуть бути результатом усіх типів діабету. Вони передбачають заходи, що охоплюють усе населення, які захищають здоров'я кожної людини, незалежно від того, чи є в неї діабет. На індивідуальному рівні регулярна фізична активність, здорове харчування, відмова від тютюну та зловживання алкоголем, контроль маси тіла, артеріального тиску та рівня ліпідів можуть допомогти в профілактиці діабету та його ускладнень


 

У нашому закладі в період з 16.06.2022 року по 22.06.2022 року медичними працівниками проведено 59 вимірювань рівня глюкози крові, нових випадків цукрового діабету не виявлено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень