A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Відмова від цигарок

Дата: 16.03.2021 12:36
Кількість переглядів: 15

Відмова від куріння – це процес, який потребує певних зусиль та часу. Як і кожен процес, він складається з послідовних етапів, кожен з яких має певні особливості та труднощі. Для того, щоб досягти успіху і повністю позбутися залежності, потрібно пройти 5 етапів:

  1. Люди, які знаходяться на цій стадії, ще не задумуються над тим, щоб кинути курити, і навіть готові захищати свою залежність, мотивуючи це тим, що кинути складно.
  2. На цій стадії курці розглядають можливість кинути курити у найближчому майбутньому (наприклад, у найближчі півроку чи навіть швидше).
  3. На цій стадії курець приймає рішення кинути і вже готовий це зробити. Він усвідомлює, що шкода від куріння є більшою, ніж переваги, та здійснює маленькі кроки у напрямку припинення куріння. 
  4. На цій стадії курець здійснює конкретні дії для того, щоб позбутися залежності. Тобто остання сигарета вже викурена, а далі можуть бути боротьба із синдромом відміни, самозаохочення та нагороди за кожен день без сигарет, підтримка друзів та близьких.
  5. На цій стадії головне завдання вже колишнього курця утриматися від спокуси зірватися та закурити знову. Як і на попередньому етапі, потрібно докладати певних зусиль для того, щоб життя без сигарети стало новою звичкою. 

Для того, щоб підтримувати власну мотивованість до припинення куріння, варто розібратися, які ж причини є пріоритетними саме для вас.

Для більшості людей основними причинами кинути курити : вплив куріння на організм, переваги для здоров’я, переваги для родини

Іншими вагомими причинами кинути курити можуть бути:

 

Зовнішній вигляд: Нікотин негативно впливає на шкіру, не дозволяючи їй нормально «дихати», від чого вона стає більш сухою та набуває сіруватого кольору. Через надмірну сухість шкіри навколо очей та рота швидше з’являються зморшки. А ще від куріння жовтіють зуби та кінчики пальців. Загалом, зовнішній вигляд людини погіршується.

 

Фізична форма: Курці мають значно гіршу фізичну форму, ніж некурці. Для них складніше займатися фізичними вправами, вони менш витривалі тощо.

 

Запах: Після того, як ви кинули курити , від вас не буде запаху тютюнового диму – дихання стане чистішим, волосся, одяг та пальці не смердітимуть тютюном.

 

Смакові відчуття:Після відмови від куріння значно покращуються відчуття смаку та запаху, що робить життя яскравішим та насиченішим.

 

Стан судин:У багатьох курців навіть в теплу погоду мерзнуть руки, ноги, або навіть все тіло. Це відбувається, як правило, у курців зі стажем. Все це переростає в вегетосудинну дистонію, оскільки від куріння звужуються судини і кров починає все повільніше циркулювати по тілу і надходити до кінцівок.

 

Часті застуди і бронхіт:Курці набагато частіше хворіють на ГРЗ, ГРВІ, бронхіти. У людини, яка палить, порушені дихальні механізми захисту від отрут і патогенів. Тютюн при горінні утворює випаровування хімікатів і часток у вигляді аерозолю, який включає не тільки нікотин, але ще і окислювачі, канцерогени і чадний газ. Сигаретний дим і його фізичні властивості сприяють відкладенню частинок в нижніх дихальних шляхах. Це в свою чергу завдає непоправної шкоди респіраторній функції організму.

 

Якість крові:Унаслідок постійного кисневого голодування в крові у курців утворюється підвищена кількість еритроцитів, що робить її більш щільною і в’язкою.

 

Дихальна система та сон:Курці часто кашляють під час сну і вранці, кашель може перерости в задуху. Раз на рік любителям нікотину потрібно робити флюорографію, оскільки куріння підвищує ризик захворіти на рак легенів.

 

Гармональний фон:Рівень статевих гормонів у чоловіків знижується, що також впливає на потенцію. Гормональний фон у жінок також порушується.

 

Серце:Під час паління відзначається посилений викид в кров адреналіноподібних речовин, у багатьох випадках створюють умови для ушкодження судинної стінки і міокарда. Крім того, вкрай несприятливо впливає на судинну стінку сам нікотин, який сприяє спазмам артерій серця і нижніх кінцівок. Все це може послужити безпосередньою причиною розвитку інфаркту міокарда.

 

        Повірте, кинути курити  -  одне із кращих рішень у вашому житті. І  я  щиро бажаю вам успіху у досягненні цієї важливої цілі !

 

Сімейний лікар Більської АЗПСМ                                                    В.А. Гета

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень