A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Поговоримо про діабет

Дата: 17.06.2022 11:56
Кількість переглядів: 5

 

Наш заклад бере участь у українсько – швейцарському проєкті «Діємо  для здоров’я», який спрямований на зниження ризиків  розвитку неінфекційних захворювань (НІЗ) в Україні, щоб покращити добробут та продовжити тривалість життя українців.

До НІЗ відносять – серцево – судинні, онкологічні, хронічні респіраторні захворювання, цукровий діабет, психічні розлади та інші неінфекційні захворювання. Фокус проєкту – профілактика серцево – судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та зниження факторів ризику НІЗ.

          

             Що таке цукровий діабет?

Цукровий діабет — це хронічне метаболічне захворювання, що характеризує підвищення рівня цукру (глюкози) в крові. Два найбільш поширені типи цукрового діабету — це діабет 1-го і 2-го типу. Діабет 2-го типу зазвичай виникає в дорослих, коли організм стає стійким до інсуліну або не виробляє його в достатній кількості.

Діабет 1-го типу, також відомий як юнацький діабет або інсулінозалежний діабет, — це автоімунне захворювання, при якому підшлункова залоза виробляє мало інсуліну або взагалі не виробляє його. Діабет 1 -го типу переважає в дітей і підлітків.

 

Як проявляється діабет?

Діабет 1 -го типу часто проявляють симптоми, які спонукають пацієнта звернутися до медичних закладів — надмірна спрага, втрата ваги та рясне сечовипускання або діабетичний кетоацидоз. Діабет 2-го типу часто протікає безсимптомно, і деякі пацієнти звертаються до медичних закладів через ускладнення, такі як втрата зору, інфаркт, інсульт або виразка на кінцівці. Діабет 2-го типу розвивається повільно, і часто існує тривалий період, коли хвороба присутня, але невиявлена.

 

Як діагностують діабет?

Діабет діагностують завдяки вимірюванню рівня глюкози в зразку крові, узятому натщесерце або через дві години після прийому перорального глюкозного навантаження. Діабет можна також діагностувати, вимірявши рівень глікованого гемоглобіну (НЬА1с), який показує середню концентрацію глюкози в крові протягом останніх 2-3 місяців, а не концентрацію глюкози в крові в цей момент. Цей аналіз є дорожчим, ніж вимірювання рівня глюкози в крові, він рідко доступний в умовах гуманітарної кризи.

Як лікують діабет?

Зміни поведінки сприяють зміцненню здоров'я загалом і допомагають контролювати рівень глюкози в крові.

- Здорове харчування (дієта з високим вмістом фруктів, овочів і клітковини та низьким вмістом солі та жиру).

- Відмова від продуктів із високим вмістом цукру, жирів і калорій.

- Підтримання здорової маси тіла за допомогою регулярної фізичної активності та здорового харчування.

- Відмова від зловживання алкоголем (зловживанням уважають вживання більше однієї порції алкоголю на день для жінок і понад дві порції на день для чоловіків. Одна стандартна порція — це 250 мл пива, 25 мл віскі або 75-100 мл вина).

- Активний спосіб життя (фізична активність не менш ніж ЗО хвилин протягом більшості днів тижня (не менше 150 хвилин на тиждень).

Якщо ці підходи не дозволяють достатньою мірою знизити рівень глюкози в крові, потрібні лікарські препарати.

В період з 09.06.2022 року по 15.06.2022 року медичними працівниками проведено 52 вимірювання рівня глюкози крові, виявлено 2випадки цукрового діабету (вперше діагностовано).

Закладом отримано 17 глюкометрів (гуманітарна допомога) для лікарів та завідувачів ФАПів, що покращить якість діагностики цукрового діабету.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень