A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Вакцина від грипу 2020-2021 та чому варто щепитися під час пандемії

Дата: 06.11.2020 11:11
Кількість переглядів: 2

Вакцинація від грипу – питання особливо актуальне цьогоріч, коли весь світ переживає пандемію, спричинену COVID-19.

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров’я, в епідсезоні 2020-2021 в північній півкулі, а відповідно, і в Україні, курсуватиме 4 штами грипу:

  • штам типу А Guangdong-Maonan (H1N1)
  • штам типу А Hong Kong (H3N2)
  • штам типу В Washington (B / Victoria lineage)
  • штам типу В Phuket (B / Yamagata linege).

Ситуація з грипом ускладнюватиме ситуацію з ковідом і навпаки. Як для пацієнтів, так і для лікарів.

Чи допомагає вакцина від грипу захиститися від COVID-19?

Вакцина від грипу захищає легені людини від серйозної атаки вірусу грипу. Її роблять, щоб запобігти госпіталізації і щоб людина не померла від грипозної пневмонії.

Від ковіду поки вакцини немає, тому наразі потрібно захиститися від того, від чого можемо захиститися.

Чому треба вакцинуватися від грипу?

Щеплення від грипу потрібно робити щороку. Вірус грипу мутує і кожного року штамовий склад вакцини змінюється відповідного до того, які штами, як очікується, циркулюватимуть цього сезону.

Міністерство охорони здоров’я наводить такі аргументи, що щеплення від грипу:

  • на 60% зменшує ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень
  • на 80% – ймовірність смертельних випадків
  • на 50% – частоту госпіталізацій.

За даними МОЗ, минулого епідсезону від ускладнень грипу померла 71 людина. Загалом на грип та ГРВІ перехворіли 4,9 млн людей – це 12,9% населення. З них 63% – діти до 17 років.

Грип може призвести до тяжких ускладнень, наприклад, пневмококової пневмонії, та смерті. Грип збільшує ризик інфаркту чи інсульту.

Кому потрібно вакцинуватися першочергово?

До так званої "професійної групи ризику" входять люди, які багато контактують з іншими, а відтак більше ризикують заразитися: медичні працівники, вчителі, викладачі та вихователі, а також всі, хто працює з великою кількістю людей, наприклад, продавці у магазинах. Також поліція і військовослужбовці.

До "медичної групи ризику" входять люди, які більше за інших ризикують потрапити через грип в лікарню, отримати серйозне ускладнення, як-от пневмонію, або померти: це діти з 6 місяців до 5 років, вагітні (вакцинацію від грипу можна проводити на будь-якому терміні вагітності), люди 65+ і ті, у кого є хронічні захворювання легень, серця, судин, цукровий діабет, ожиріння.

Важливо захистити від грипу школярів, які можуть заразитися у дитячому колективі і "принести" інфекцію додому, де є, наприклад, маленькі діти чи бабусі/дідусі з групи ризику, для яких це особливо небезпечно.

Як вакцинуватися в умовах пандемії?

Незалежно від того, приватна це клініка чи державна поліклініка, обговоріть з працівником рецепції або зі своїм лікарем, як зробити ваш візит на вакцинацію безпечним. Ви можете домовитись, що зачекаєте надворі і вас покличуть всередину вже на вакцинацію. Суть у тому, щоб ви не зіштовхнулися з кимось, у кого коронавірус чи грип.

Якщо ви купуєте вакцину в аптеці – транспортувати її потрібно обов’язково у сумці-холодильнику, ви зберігаєте чек, на якому видно час, коли ви її купили. Приносите вакцину до свого медпрацівника і він вам одразу має зробити щеплення.

Станом на 6 листопада щеплено 28 медичних працівників по КНП «Котелевський ЦПМСД», жителі Котелевського району – 6 чоловік. Закликаємо всіх керівників організацій до проведення щеплень проти грипу своїм працівникам.

Щоб знизити ризик інфікуватися під час візиту до медичних закладів – ви повинні бути в масці та дотримуватися дистанції з іншими людьми.

 

 

Сімейний лікар                                                    Фаткуліна С.І.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень