A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Котелевський центр первинної медико-санітарної допомоги"
слоган

Користь вакцинації

Дата: 10.01.2020 09:36
Кількість переглядів: 234

Попередження хвороб є головною метою системи охорони здоров’я. В будь-якому випадку краще попередити захворювання,ніж лікувати його. У роки життя дитина тільки починає пізнавати світ. Кожна хвилина, проведена разом, для нас на вагу золота. Ми будуємо плани на майбутнє, уявляємо, як дитина заговорить і почне ділитися з нами своїми думками. Як гратиметься з іншими дітлахами, їздитиме на велосипеді. Як ми поведемо її до першого класу, разом поїдемо на відпочинок… Та багато іншого.Але ми мало замислюємося над тим, що всі ці прекрасні й неповторні миті життя може затьмарити хвороба. На щастя, завдяки вчасно зробленим щепленням багато небезпечних хвороб можна відвернути

Протягом перших років життя Вашої дитини Ви неодноразово будете відвідувати кабінет педіатра чи сімейного лікаря  для планового огляду. Під час цих візитів у Вас буде можливість захистити Вашу дитину за допомогою щеплень від потенційно тяжких інфекційних захворювань або їх наслідків. Вакцини допомогають попередити інфекційні хвороби та рятують життя. Якщо дитині не буде проведена вакцинація, організм дитини може бути недостатньо сильним для перемоги над інфекцією і це може призвести до тяжких наслідків. Завдяки вакцинації вдалося значно знизити частоту виникнення багатьох інфекційних захворювань таких як поліомієліт, дифтерія, кір, епідемічний паротит, правець. Але навіть захворювання, котрі вдалося приборкати в нашій країні, існують на відстані, в інших країнах.

Індивідуальна імунізація дітей допомогає захистити здоров’я суспільства в цілому, а особливо тих людей, що не були вакциновані. Це можуть бути діти, що не досягли віку для проведення вакцинації (наприклад, в Україні дітям до 1 року не проводиться вакцинація проти кору, але вони можуть захворіти на кір та в окремих випадках мати тяжкий перебіг захворювання та серйозні ускладнення), або діти з протипоказами до вакцинації (наприклад, діти хворі на лейкоз, діти зі СНІДом і т.д.)

Вакцинація – це найефективніший і економічно вигідний засіб захисту проти інфекційних хвороб, відоме сучасній медицині.

Вакцини- препарати, призначені для створення активного імунітету в організмі щеплених людей чи тварин. Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи і паротиту (свинки). Необхідні для дитини щеплення протии цих захворювань проводяться у поліклініці безкоштовно.

Вакцини для вказаних щеплень наявні в нашому закладі в повному обсязі.
Вакцини можна умовно розділити на чотири групи:

  1. Живі вакцини. Вони містять ослаблений живий мікроорганізм. Прикладом можуть служити вакцини протии поліомієліту, кору, свинки, краснухи та туберкульозу.
  2. Інактивованих вакцин. Містять або убитий цілий мікроорганізм (наприклад цельноклеточна вакцина протии кашлюку, інактивована вакцина проти сказу, вакцина протии вірусного гепатиту А), або компоненти клітинної стінки чи інших частин збудника, як наприклад у ацелюлярним вакцинам протии коклюшу, коньюгированної вакцині протии гемофілусної інфекції чи у вакцині протии менінгококовоїі нфекції.
  3. Анатоксини .Вакцини, що містять інактивований токсин продукується бактеріями. Прикладом можуть служити вакцини протии дифтерії та правця.
  4. Біосинтетичні вакцини. Вакцини, отримані методами генної інженерії. Прикладом може служити рекомбінантна вакцина протии вірусного гепатиту B, вакцина проти ротавірусної інфекції.

Вважають, що найбільш перспективними є комбіновані полівакцини, що містять різні антигени. За допомогою таких асоційованих полівакцин можна буде виробляти антибактеріальний, антитоксичний і противірусний імунітет. При специфічній профілактиці інфекційних хвороб часто використовують моновакцини, дивакцини і тривакцини. Останнім часом почали застосовувати рекомбінантні вакцини з рекомбінантних штамів бактерій і вірусів. Ефективність вакцини — це її датність захистити людину від захворювання, протии, ,якого вона вводиться. Той, хто отримав щеплення, у 95 випадках зі 100 не захворіє навіть при прямому контакті з інфекціями, вакцинацію проти яких він зробив.

Ефективність вакцини залежить від наступних факторів:

  • температурний режим транспортування і зберігання;
  • правильність введення;
  • дотримання курсу вакцинації усіма необхідними дозами згідно з календарем;
  • індивідуальні особливості організму;
  • стан здоров’я людини (у людей з глибокою імуносупресією імунітет може не вироблятися).

Транспортування і зберігання імунобіологічних препаратів повинні проводитися при дотриманні спеціальної системи «холодового ланцюга» – безперебійно функціонуючої системи, що забезпечує оптимальний температурний режим зберігання і перевезення вакцин та інших імунобіологічних препаратів на всіх етапах їх проходження від підприємства-виробника до вакцинируемого. Оптимальною є температура в межах 2-8 В° С.

Основними складовими “холодового ланцюга” є наявність спеціально підготовленого персоналу, що забезпечує обслуговування холодильного обладнання, зберігання та постачання вакцин, анатоксинів та аллергену туберкульозного до закладів охорони здоров’я України; холодильного обладнання, транспортних засобів, що забезпечують належні умови для зберігання та транспортування вакцин, анатоксинів та аллергену туберкульозного; проведення контролю за дотриманням необхідного температурного режиму на всіх його етапах.

Система “холодового ланцюга” складається з таких рівнів:
1-й – підприємство – виробник вакцини, анатоксину та алергену туберкульозного;
2-й – склади оптового зберігання вакцин, анатоксинів та аллергену туберкульозного (регіональні);
3-й – районні і міські заклади охорони здоров’я (територіальні);
4-й – кабінети щеплень лікувальнопрофілактичних закладів (дільничні лікарні, амбулаторії, дитячі поліклініки, пологові будинки тощо).

Дуже важливо, щоб організм відреагував на щеплення формуванням імунітету – це і є позитивна очікувана реакція від щеплення. Сааме ця реакція забезпечує захист нашим дітям від важких інфекційних захворювань і пов’язаних з ними ускладнень.

Реакції можуть бути двох типів:

  • місцеві (почервоніння, підпухлість чи болісне відчуття у місці ін’єкції) або легкі загальні (підвищення температури тіла, висиппі псля введення „живої” вакцини проти кору, паротиту, краснухи). Ці реакції минають самостійно за кілька діб.
  • тяжкі — виникають вкрай рідко. Наприклад, анафілактичний шок — тяжка алергічна реакція, яка може проявитись у перші 30 хвилин після введення вакцини в одному випадку на мільйон введених доз. При анафілактичному шоку необхідна правильно і вчасно надана медична допомога

Шановні батьки ! Не зволікайте ! Проводьте щеплення своїм батькам !

Вакцинація — важливий етап у житті вашої дитини, завдяки якому вона буде захищена від інфекційних захворювань і збереже здоров’я.

Вакцинація – це єдиний шлях вберегти дитину від небезпечних інфекцій. Всі діти мають право на вакцинацію, і це право забезпечується державою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: А ЯК ВИ СТАВИТЕСЯ ДО МЕДИЧНОЇ РЕФОРМИ?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень